Bemutatkozunk
Látogasson el az Őrszem Fogadóba, amely az Őrség szívében fekvő Szalafőn várja kedves vendégeit!

Éttermünk

Földszinti vendégterünk (söntés és étterem) ideális hely arra, hogy megpihenjenek őrségi kirándulásuk közben, és megkóstolják a környék hagyományos ételeit. Örömmel adunk helyszínt ebéddel vagy vacsorával egybekötött családi és baráti összejöveteleknek (keresztelő, ballagás, esküvő, születésnap…), valamint céges rendezvényeknek.

Miért az Őrség?

Az értékes természeti és kulturális környezet, a kitűnő étterem és a kényelmes vendégszobák igazi kikapcsolódást biztosítanak Önnek és családjának, barátainak.

Szállásaink

Ha hosszabb időt szeretnének az Őrségben tölteni, szíves figyelmükbe ajánljuk 4 kényelmes vendégszobánkat a fogadó tetőterében, amelyek 4 napraforgós minősítéssel rendelkeznek. 3 kétágyas szobánk és 1 négyágyas apartmanunk mindegyikében külön fürdőszoba található.

Történetünk

Az Őrszem Fogadó az Őrség szívében fekvő Szalafőn várja a Kedves Látogatókat! A szálláshely névválasztása a térség gazdag történelmi múltjára utal, hogy ezzel is megidézzük a hely szellemét. Az Őrségbe ugyanis a honfoglaló magyarok ún. szabadalmas őrállókat telepítettek a nyugati végek biztosítására. A különleges státuszú őrállók egy speciális településformát alakítottak ki ebben a régióban, az ún. "szer"-eket, amelyek a dombtetőkön álló épületegyütteseket és parcellákat jelentenek. Itt tehát a látogató ne is keressen utcákat... Fogadónk Szalafő központjában, a Templomszeren található.

Szalafő község...

... a település határában eredő Szala patakról kapta a nevét, amely a dimbes-dombos tájon vezető útja során fokozatosan duzzad a Zala folyóvá. Ez a motívum jelenik meg Balogh József Szalafőről szóló költeményében: "Ahonnan a Zala jő,fűmag falu: Szalafő; Folyócska visz híreket,a falunak hírnevet..." A hozzánk érkezők egészen közelről is szemügyre vehetik a Zala folyó erecskéjét, amely az Őrszem Fogadó kertjének végében csörgedezik.A település sajátos atmoszféráját a múlt és a jelen érdekes elegye teremti meg. Ez alatt azt értjük, hogy a múltbeli hagyományok és a modern kor vívmányai harmonikusan megférnek egymás mellett, egymást kiegészítve az élet minden területén.

Ez a kettősség...

... leginkább az építészetben jelenik meg kézzelfoghatóan. Szalafő műemléki nevezetessége a Pityerszeren található falumúzeum, amely a múlt egy darabjaként a klasszikus faluszerkezetet mutatja be a látogatók számára. Szalafő többi szerén az élő építészet van jelen, amelyet ugyan már a modernebb építőanyagok és technikai megoldások jellemeznek, a formavilágot illetően azonban máig nagyon szigorú előírások vannak érvényben, az egységes településkép megőrzése érdekében.

Az Őrszem Fogadó formavilágának...

... kialakításánál, valamint a beépítésre került anyagok felhasználásánál is különös gondot fordítottunk ennek az érdekes kettősségnek a kifejezésére. Az alapanyagok között számos eredeti építőelem került újra-felhasználásra. Az idők folyamán a koromtól megfeketedett tetőcserepeket az ország különböző pontjairól, szinte darabonként gyűjtöttük össze. A vendégtér rusztikus padozatának különlegessége az, hogy bontott téglából készült, amelyet egységes felületté csiszoltunk, majd a kopásállóság érdekében átlátszó műgyantával vontunk be. A söntéspultot közel 100 éves gerendák alkotják, amelyeket kefével tisztítottuk meg, hogy visszaadjuk a fa egykori üdeségét.

A Fogadó térszerkezetének kialakítása is a múlt hangulatát idézi,...

... hiszen már a főúton megállva is megfigyelhető, hogy az épület egy tradicionális őrségi házat szimbolizál. A fogadó térszerkezetét is a hagyományőrzés jegyében alakítottuk ki. Az autentikus épület belső terében a konyhát és a szobát egy folyosó köti össze. Az őrségi építészet egyik sajátossága, hogy a konyhába mindig üvegajtón keresztül vezet az út, ennek megfelelően alakítottuk ki mi is a fogadó sörözőjének a bejáratát. Az ún. teleajtó a lakótérbe nyílott, amely nálunk a vendégszobákhoz vezet. Ebben az értékes természeti és kulturális környezetben várja Önöket az Őrszem Fogadó. A 10 férőhelyes, falusias hangulatú, de a mai kor igényeit kielégítő, külön bejáratú szálláshely, amely az igazi nyugodt pihenést biztosítja. A földszinten található vendégtér pedig ideális hely meghitt beszélgetésekhez, egy-két pohár frissítő elfogyasztása mellett, vagy pezsgő társasági összejövetelekhez.